Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odpad nie je palivo

SÚBOR
Dátum: 27.01.2022
Odpad nie je palivo

Viete, že vykurovanie domácností sa na Slovensku podieľa na viac ako 70 % všetkých emisií prachových častíc?

Ak sa však naučíme kúriť správne, môžeme znížiť emisie na minimum. Príčinou zvýšených koncentrácií znečisťujúcich látok v ovzduší je najmä vykurovanie tuhými a nekvalitnými palivami, zastarané zdroje tepla, nesprávna technika vykurovania ale aj prekurovanie priestorov, ktorého častým dôvodom sú úniky tepla.

Nesprávnym spôsobom kúrenia ohrozujeme svoje zdravie. Znečistené ovzdušie nemá hranice, nemusíme ho cítiť ani vidieť. 

Spaľovaním krátko sušeného dreva a spoluspaľovaním odpadu sa do ovzdušia dostávajú plynné a tuhé látky (prachové častice, oxid uhoľnatý, dioxíny, polyaromatické uhľovodíky, polychlórované bifenily), ktoré pôsobia na naše zdravie škodlivo. Dlhodobé vdychovanie znečisteného ovzdušia je príčinou najmä respiračných ochorení a preto by nám nemalo byť ľahostajné, ako budeme doma kúriť.

Ako môžeme pri vykurovaní domácnosti prispieť k zníženiu množstva znečisťujúcich látok v ovzduší?

Používať len palivá uvedené výrobcom zariadenia v návode na obsluhu (palivové drevo, drevené brikety, drevené pelety, uhlie), v zariadeniach na spaľovanie dreva spaľovať len čisté prírodné drevo minimálne jeden až dva roky, nespaľovať odpad, dodržiavať správny postup pri rozkurovaní a dodržiavať podmienky pre dokonalé spaľovanie, správne nastaviť prívod vzduchu na horenie, pravidelne čistiť vykurovacie zariadenie a spalinovody (komín, dymovod), udržiavať vykurovacie zariadenie v dobrom technickom stave, používať moderné vykurovacie zariadenia (automatické kotly, splyňovacie kotly).

Kúr tak, ako chceš, aby kúril aj tvoj sused

Spaľovanie odpadu je zakázané zákonom. Používanie odpadu ako paliva môže prezradiť tmavosť dymu. Medzi palivá nepatrí starý nábytok, drevotrieska, OSB dosky, preglejky, okenné drevené rámy, ďalej staré časopisy, plasty, textil, staré oleje, pneumatiky, obuv, linoleum a plávajúce podlahy.

https://www.populair.sk/sk/actual/ako-znizit-emisie-z-kurenia-o-polovicu

Odpad_nie_je_palivo   Správne_kúriť_zvládne_každý   Moderný_kotol_šetrí_čas_aj_peniaze

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Správne kúriť dokáže každý Veľkosť: 383.8 kB Formát: jpg Dátum: 27.1.2022
Odpad nie je palivo Veľkosť: 448.2 kB Formát: jpg Dátum: 27.1.2022
Moderný kotol šetrí čas aj peniaze Veľkosť: 452.1 kB Formát: jpg Dátum: 27.1.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.